Endüstriyel tesislerin arıtma sularında ozon gazından büyük ölçüde faydalanılmaktadır. Atık su ozonlama ile renk giderimi işlemleri de bunlardan biri. Tekstil atık suyunda ozon gazı kullanımı ile renk gideriminde başarılı sonuçlar alınabiliyor.
Tekstil endüstrisi, yoğun renk ve KOİ kirlilik yüküne sahip atık sular barındırır. Tekstil firmalarında bulunan su arıtma tesisleri renk ve KOİ deşarj standartlarını sağlarken farklı yöntemler uygulayabiliyor. Ancak boyar madde içeren atık suların renk giderimi için birçok yöntem etkisiz kalabiliyor. Ozon, eksiksiz faaliyetiyle en güvenilir yöntem olarak karşımıza çıkar.
Atık su yönetimi için sıklıkla kullanılan ozon, suyun dezenfeksiyon işleminde önemli bir işleve sahiptir. Bilinen en güçlü dezenfektan olmasının yanında hızlı, pratik ve güvenli bir yöntem olmasıyla da alternatifleri arasında avantajlı konumdadır. Güçlü yapısı sayesinde sudaki demir, mangan, arsenik tüm zararlı maddeleri yok eder. Ağır metalleri uzaklaştırır.
Tekstil endüstrisinde boyalı atık suların karakterizasyonu, farklı etkenlerden dolayı oldukça zordur. Boyaların kimyasal yapılarındaki farklılıklar ve boyama prosesinin değişim göstermesi, bu etkenlerdendir. Dolayısıyla tekstil atık suyunda KOI ve renk giderimi yüksek miktarda oksidasyona ihtiyaç duyar.
Yüksek okside etme kapasitesine sahip ozon, tekstil atık suyundaki renk giderimi problemini pratik şekilde çözer. Uygun temas süreleri ve dozları dahilinde suyun geri kazanımında gerekli renk standardının sağlanması, ozon ile mümkündür. Güçlü yapısı, kimyasallarla karşılaştırıldığında ciddi boyutta verim farklılığını ortaya çıkarmaktadır.
Ozonlamanın renk ve organik kirlilik giderimindeki etkinliği yüksektir. Ayrıca atık sularda bulunan yüzey aktif maddeler ve taşıyıcılar gibi diğer kirletici maddelerin giderilmesinde de etkilidir.
Boya banyosu çıkış sularının ozonlama yapıldıktan sonra tekrar kullanılabilmesi, tesis için kimyasal madde ve su tasarrufu sağlar. Bu da ozon gazı uygulamalarının avantajlı yönlerinden biridir. İşletmeler için ozon hem etkili hem de ekonomik bir seçenektir.
Ozon, kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon işlevini yerine getirdikten sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür. Bu da ozon gazının en hassas işlemlerde bile güvenle kullanılabilmesini sağlıyor. Atık su renk gideriminde ozon kullanımı, güvenli bir işlemdir.
Ozonun endüstriyel alanda sağladığı bu etkileri verimli bir şekilde alabilmek için güvenilir firmaların tercih edilmesi önemlidir. EDF Ozon’un endüstriyel ozon jeneratörleri ile doğru çalışma şekli uygulandığında maksimum verim elde edilir.
Uluslararası standartlara uygun EDF Ozon jeneratörlerini tercih ederek ozonlama işlemini güvenle tamamlayabilirsiniz.
Kaynaklar:
EREN, H. A., & Pervin, A. N. İ. Ş. (2006). Tekstil boyama atıksularının ozonlama ile renk giderimi. Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi