Ozon gazının dezenfektan olarak kullanımı, birçok alanda kolaylık sağlıyor. Doğal ve güçlü yapısı sayesinde ozon, en hassas işlemlerde dahi güvenle kullanılabiliyor. Ozonla yapılan dezenfeksiyon işlemleri, alternatif yöntemlere göre pek çok avantaj sağlamaktadır. Yazımızda, ozonla dezenfeksiyonu ve yararlarını ele aldık.
Yüksek oksidasyon kuvvetine sahip olan ozon; virüslerin, bakterilerin, küflerin tahribatında etkin bir şekilde görev alıyor. Ozon hem havada bulunan hem de yüzeyde bulunan dirençli/dirençsiz tüm virüsler üzerinde en güçlü dezenfektandır. Dolayısıyla ozon kullanımı, günümüzde birçok alanda yaygınlaşmış bir dezenfeksiyon yöntemidir.
Ozonla Dezenfeksiyon Nedir?
Ozon gazı, uygulandığı ortamda tüm zararlıları tamamen arındırır. Ozonla dezenfeksiyon işleminin yapıldığı alanlarda en çok mikrop barındıran ve bunların üremesine neden olan noktaların tamamen temizlendiği gözlemlenir.
En güçlü dezenfektan olan ozon; yüzeylerin, eşyaların ve havada bulunan zararlı maddelerin yok edilmesini sağlayarak temiz koşullar oluşturur. Ozonla dezenfeksiyonda ulaşılması zor her tür alan, sağlığa elverişli hale gelmektedir.
Havada bulunan oksijen aracılığıyla elde edilen ozon, kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon işlevini yerine getirdikten sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür. Ozon gazının işlem sonrası artık ve kalıntı madde bırakmayan tek dezenfektan oluşu, kimyasal dezenfektanlarla arasındaki en büyük fark ve avantajdır.
Su arıtma tesislerinde, gıda endüstrisinde, soğuk hava depolarında, yüzme havuzlarında, tarımda, tekstilde; okullarda, otellerde, hastanelerde ozonla dezenfeksiyon işlemini görebilmekteyiz. Gıdalarda ozon gazının sterilizasyon amacıyla kullanımına da 1982 yılında FDA tarafından onay verilmiştir.
Yaşam alanlarımızda iç ortam kalitesini artıran ve birçok sektörde gerekli dezenfeksiyonu sağlayan ozon gazı hem evlerde hem de endüstriyel alanlarda güvenle kullanılıyor. Ozon gazı üreten ozon jeneratörleri ile istenilen her alanda pratik ve etkin bir dezenfeksiyon işlemi sağlanabilir.
Dezenfeksiyonda Ozon Gazı Kullanımı ile;