Bilinen en kuvvetli dezenfektan olan ozon gazı, birçok alanda etkinlik göstermektedir. Bunlardan biri de su uygulamalarıdır. Ozon, suyun dezenfeksiyon işleminde önemli bir işleve sahiptir. Sudaki tüm zararlı maddeleri arındırarak su kalitesini artırır. Suda ozon kullanımı ile suyun tadı değişir mi? Yazımızda, ozonlanmış suyun özelliklerini açıklayarak bu soruyu yanıtladık.
Ozon gazı, okside edici özelliği ile birçok zararlı maddenin yok edilmesi sürecinde yer alır. Bilinen en etkili mikrop öldürücü ve koku gidericidir. Güçlü bir dezenfektan olması yönüyle suyun, havanın, ortamın temizlenmesi ve arındırılmasında sıklıkla kullanılan bir gazdır. Hızlı etki göstermesi ve pratik uygulama şekliyle de diğer dezenfektanlara göre avantajlı konumdadır.
Ozon, kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon işlevini yerine getirdikten sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür. Bu yapısı, ozon gazının en hassas işlemlerde bile güvenle kullanılabilmesini sağlayan özelliklerindendir. Yaşamımızda büyük önem taşıyan su dezenfeksiyonu için ozon gazından yararlanıldığını görebiliriz. Günümüzde su dezenfeksiyonunda ozon kullanımı, en güvenli yöntemdir.
Suyun arıtımı ve yeniden kullanımında ozon gazından sıklıkla yararlanılmaktadır. Klordan 3.125 kat daha etkili sonuç veren ozon, suyun dezenfeksiyon işleminde önemli bir işleve sahiptir. Güçlü yapısı sayesinde sudaki demir, mangan, arsenik gibi insan sağlığını tehdit eden tüm maddeleri yok eder. Tüm ağır metalleri uzaklaştırır.
Ozon; sudaki mikroorganizmaları inaktif hale getirirken demir, manganez, sülfitler ve nitritler gibi inorganik maddeleri de çözünmez hale getirir. Uygun bir filtrasyonla bu maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.
Suda ozon uygulaması yapıldıktan sonra herhangi bir koku ya da tat oluşmaz. Ozon, suyun tadını değiştirmez. Bunun aksine ozon, su içindeki zararlıları temizleyerek sudaki kötü tat kaynaklarını yok etmekte görev alır.
Suda ozon kullanımının avantajları: