Ozon Jeneratörü Ne İşe Yarar?
Ozon jeneratörleri, soluduğumuz havayı ozon gazına çeviren; ozon üreten jeneratörlerdir. Bu jeneratörler, yaşamın her alanında dezenfektasyon ve yaşam kalitesini arttırma amacıyla kullanılmaktadır. Bu alanları sıralamadan önce ozonu yakından tanıyalım.
Ozon, üç oksijen atomunun bir araya gelerek oluşturduğu bir moleküldür. Kimyasal olarak O3 ifade edilen ozon, keskin ve karakteristik kokuya sahip bir gazdır. Ozon, dünyamızın etrafını sarar ve dünyadaki canlı yaşamını güneşin zararlı ışınlarından korur. Bu gaz oda sıcaklığında soluk mavi renkte kendini gösterir.
Ozon gazı çok etkili bir dezenfektasyon aracıdır. Ozon jeneratörleri ile suni olarak üretilen bu gaz ile mikroplar öldürülür, koku giderici etkisi ile ortamdaki kötü kokular yok edilir. Doğru alanlarda, doğru ozon jeneratörleri ile tam ve etkin bir temizlik sağlamak mümkündür.
Ozon Jeneratörleri Nasıl Çalışır?
Havadaki oksijen moleküllerini parçalayarak ozon gazı üretmemizi sağlayan ozon jeneratörlerinin çalışma prensipleri şöyledir:
- Sessiz Korona Deşarjı: Elektrik deşarjları ile iki atomlu oksijen moleküllerini parçalar ve bu atomları bir araya getirerek ozon gazını ortaya çıkartır. Bu teknik, ozon jeneratörlerinin temel çalışma prensibidir.
- Ultraviyole Radyasyon: Bu teknik, güneşin morötesi ışınlarından yayılan radyasyonun oksijenin atomlarına ayrılmasına neden olmasından dolayı, stratosferdeki ozon oluşumuyla benzerlik göstermektedir. Bu teknikle çalışan ozon jeneratörleri, korona deşarjı ile çalışan ozon jeneratörlerine göre daha düşük verim sağladığı gözlemlenmiştir.
Ozon Jeneratörleri Kullanım Alanları:
Ozon; işletme maliyetinin düşük olması, tam dezenfektasyon sağlaması ve kötü kokuları gidermesi gibi özelliklerinden dolayı yaşamın her alanında kullanılmaktadır. Ozon jeneratörlerinin kullanım alanlarından bazıları şöyledir:
- Kapalı ortamların hava temizliği,
- İçme suyu sterilizasyonu (Su artıma istasyonlarında ozon gazından faydalanılmaktadır.)
- Anaokulları ve kreşlerin dezenfektasyonu,
- Restoranlar, kafeler ve pastanelerin dezenfektasyonu,
- Spor salonları ve kullanılan aletlerin sterilizasyonu,
- Laboratuvarlar ve laboratuvarda kullanılan aletlerin sterilizasyonu,
- Yüzme havuzlarında kullanılan sular ve diğer havuz donanımları,
- Tıbbi uygulamalar.
Yukarıda bahsedilen ozon jeneratörü kullanım alanlarının yanı sıra; gıda, sağlık, enerji gibi birçok alanda da ozon temizliğinden yararlanılır.
Ozon Jeneratörlerinin Özellikleri
Ozon jeneratörleri kullanım amaçları ve kullanım alanlarına göre kendi içinde modellere ayrılmaktadır. Birim zamanda üretilen ozon miktarı başta olmak üzere, tüketilen enerji, çalışma prensibi, tasarım gibi konulardan birbirinden ayrılan ozon jeneratörleri görmek mümkündür.
Her ozon jeneratörünün kullanım ömrü farklıdır. Ortalama bir ozon jeneratörünün ömrü; hangi şartlarda kullanıldığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Basit bir ozon jeneratörünün kullanım ömrü ortalama beş bin saat civarındadır. Bu ortalama kullanım ömrünün düzenli bakımlar, doğru kullanım ile uzayabilmesi mümkündür.
Ozon jeneratörlerinin ürettiği ozon miktarları, jeneratörün tipine göre saatte 5gr/saat bandından başlayıp, 15kg/saate kadar artabilmektedir. Uygulama tipi ve üretilecek ozon ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda, ihtiyaçlarınıza cevap verecek tiplerde ozon jeneratörleri bulunmaktadır.
Etiketler: ozon jeneratörü ne işe yarar, ozon jeneratörü kullanım alanları, ozon jeneratörü, edf ozon, ozon gazı,
Haziran 30, 2021
Listeye dön