Ozon, en kuvvetli dezenfektan olarak yaşamımızın birçok alanında yer alıyor. Evlerimizin temizliğinde, endüstriyel alanların dezenfeksiyonu ve koku giderme işlemlerinde ozon uygulamaları sıklıkla tercih ediliyor. Peki, yaşam alanımıza kadar dahil olan bu yöntem ne kadar güvenli?
Üç oksijen atomlu yapıdan meydana gelen ozon, gözle göremediğimiz her tür virüs ve bakteriyi yok etme gücüne sahiptir. Hem yüzeyde hem de havada asılı kalan virüslerin yok edilmesi ya da oluşumunun engellenmesi ozon ile mümkün oluyor. Standart temizlik yöntemlerine göre çok daha fazlasını sunan ozon, dirençli/dirençsiz tüm virüsler üzerinde güçlü bir dezenfektandır.
Ozonun en çok tercih edilme sebeplerinden de biri doğal yapısından kaynaklanır. Hiçbir kalıntı madde bırakmayarak görevini tamamlar. Kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon işlevini yerine getirdikten sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür. Dolayısıyla dezenfeksiyonda ozon kullanımı, çevre dostu bir yöntemdir.
Ozon gazı üreten ozon jeneratörleri ile temizlik işlemleri hem yüksek verimli hem de pratik hale geldi. Evlerde, toplu yaşam alanlarında ve endüstriyel alanlarda ozon jeneratörü kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Peki, her alanda görebildiğimiz bu dezenfeksiyon yöntemi sağlık açısından bir tehlike içerir mi? Ozon jeneratörü herhangi bir yan etki barındırır mı?
Ozon gazının işlem sonrası kalıntı madde bırakmayan tek dezenfektan oluşu, diğer dezenfektanlarla arasındaki en büyük farktır. “Yan etki barındırır mı?” sorusuna ise doğrudan bir yanıt vermek uygun değildir. Çünkü ozonun istenilen güçlü etkisinden güvenli şekilde yararlanabilmek, doğru cihaz seçimi ve doğru kullanım ile mümkündür.
Uluslararası standartlara uygun olarak üretilmeyen ozon jeneratörlerinin zararlı yan madde üretme olasılığı mevcuttur. Bu da yan etkiler oluşmasına sebep olur. Ayrıca ozonun kontrollü kullanılması gereken bir gaz olduğunu da belirtmeliyiz. Yüksek seviyelerde ve uzun sürelerde soluma sonucu sağlığa olumsuz etkileri olabilmektedir. Bunlar; öksürme, gözde yanma, baş ağrısı, mide bulantısı olarak sıralanabilir.
Ozon gazının limitler dahilinde uygulanması ise canlılar üzerinde herhangi bir yan etki barındırmaz. Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (OSHA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gibi uluslararası örgütler tarafından ozon gazı limitleri belirlenmiştir. Ozon gazı kullanımında bu limitlere dikkat edilmesi gerekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından ozon gazına maruz kalma limiti 100 μg /m3 ( 8 saat aralıksız maruz kalma) olarak açıklanıyor. Endüstriyel ozon gazı uygulamalarında da uluslararası standartlara uygun uygulamalar gerçekleştirilmelidir.
EDF Ozon, geliştirdiği cihazlarıyla güvenilir bir hizmet sunmaktadır. T.C Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Merkezi onaylı teknolojisi ile EDF Ozon A-10 cihazının koronavirüse karşı %99,63 oranında başarılı sonuç verdiği kanıtlanmıştır.
Yukarıda bahsettiğimiz yan etkilere maruz kalmamak için ozon jeneratörü seçiminde üretici firmanın belgeleri, sertifikaları, ürün kalitesi gibi yeterlilikleri incelenmelidir. EDF ozon jeneratörlerinin raporlarını ve sertifikalarını sayfamız üzerinden inceleyebilmeniz mümkündür.