Ozonun canlılar üzerindeki etkilerinden bahsettiğimizde, diğer yöntemlerle arasındaki en büyük avantajı da görmüş oluruz. Ozon gazının işlem sonrası kalıntı madde bırakmayan tek dezenfektan oluşu, kimyasal dezenfektanlarla arasındaki en büyük farktır.
Havada bulunan oksijen aracılığıyla elde edilen ozon, kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon işlevini yerine getirdikten sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür. Uygun kullanım şekli ile birlikte ozon gazının canlılar açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığı birçok araştırma ile kanıtlanmıştır.
Günümüzde birçok alanda kullandığımız ozon jeneratörleri, elektrik enerjisi yardımıyla havada bulunan oksijenin parçalanmasını sağlayarak ozon gazı üretir. Ozon gazının oluşumunda herhangi bir sarf malzemeye ihtiyaç yoktur. Bu yönüyle ozon, doğal bir dezenfektandır.
Uygulandığı ortamda ozon, insan ve hayvan sağlığına zarar vermez. Öyle ki tavukçuluk tesislerinde, balıkçılık sektöründe ozon gazı uygulamaları oldukça yaygınlaşmıştır.
Ozon gazının hayvanlar üzerinde risk barındırmadığını, tedavilerdeki kullanımına bakarak da destekleyebiliriz. Hayvanlarda ozon tedavisi; enfeksiyon, iltihaplanma, doku hasarı, ağız hastalıkları gibi birçok sorunda uygulanıyor. Dolayısıyla ozon gazı, hayvanlara zarar vermemesinin yanında iyileştirici etkileriyle de öne çıkıyor.
Ozonun uygun kullanım şartları doğrultusunda hayvanlara zarar vermediğinden bahsettik. Bunun yanında doğru ürün seçimi de oldukça önemlidir. Zararlı yan madde oluşturmayan kaliteli cihazlar ile dezenfeksiyon işleminin yapılması, ozonun faydalarının güvenli bir şekilde elde edilmesini sağlar.
Uluslararası standartlara uygun olarak üretilen EDF Ozon jeneratörleri, sağlık açısından güvenli koşulları sağlayan özelliklere sahiptir. Pek çok alanda dezenfeksiyon ve koku giderimi sağlayan EDF Ozon jeneratörlerini istediğiniz ortamda güvenle kullanabilmeniz mümkündür.
Kaynaklar:
Wysok, B., Uradziñski, J., & Gomólka-Pawlicka, M. (2006). Ozone as an alternative disinfectant-A review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences.
Gonçalves, A. A. (2009). Ozone: an emerging technology for the seafood industry. Brazilian archives of Biology and Technology. 52(6)