Su ürünlerinin kalitesini yüksek tutmak için uygulanan ozonlama yöntemi, su ürünlerinden kaynaklı hastalıkların engellenmesinde büyük bir role sahiptir. Ozon, balık yetiştiriciliğinde de görev alarak suyun dezenfeksiyonunu sağlamak için güvenle kullanılır. Balıkçılıkta ozonun güçlü antimikrobiyal etkinliğinden yararlanılmaktadır.
Oksidasyon gücü yüksek, kalıntı bırakmayan kuvvetli bir dezenfektan olan ozon; uygulandığı ortamda tüm zararlıları yok eder. Ortamın ve havanın kalitesinin iyileştirilmesi üzerinde yüksek etki sağlayarak sağlıklı koşullar oluşturur.
Günümüzde ozon gazının etkilerinden birçok sektörde faydalanılıyor. Balık çiftlikleri de ozonun kullanım alanlarından biridir. Balıkların yetiştiği ortamın ozon ile dezenfe edilmesi, balıklar için güvenli bir yetişme süreci sağlar.
Balık hastalıkları, su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli bir sorun olarak yer alıyor. Ozon, uygun şekilde ve doğru miktarlarda kullanıldığında etkin bir dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Su ürünleri yetiştiricilik ünitelerinde dezenfeksiyon amaçlı olarak ozon ile sağaltım gerçekleştiriliyor.
Ozon gazı balık yetiştiriciliğinde su kalitesini yükselten, balıklarda hızlı büyüme ve gelişme sağlayan, mortalite oranını düşüren, balıklar için zararlı organik maddeleri yok eden bir gaz olarak etkisini göstermektedir.
Ozon; suya karışan organik maddeleri, ilaç kalıntılarını ve pestisitleri etkin şekilde oksitler. Böylelikle su kalitesini de önemli oranda artırır.
Oksijen üretiminin özellikle balık ve kuluçka çiftliklerinde son derece gerekli olduğu bilinmektedir. Sağlıklı bir balık yetişmesi için suyun kalitesi oldukça önemlidir. Suyun, ozon uygulaması sayesinde oksijen ile zenginleştirilmesi, daha sağlıklı bir balık yetiştirilmesinde kolaylık sağlar.
Ozonlama ile balık yetişen havuzların kalıntı bırakmayacak şekilde dezenfekte edilmesinin yanında balık çiftliklerinin her noktasında dezenfeksiyon sağlanabilir.
Balık yetiştiriciliğinde uygulanacak ozon dozu aşağıdaki faktörlere bağlıdır: